Bahar ayları güneşle birlikte içimizi ısıtmaya başlar ve hayat enerjimiz yükselir. Beslenme tarzımız da bu enerjiden olumlu etkilenir. Günlerin uzaması ile beslenme düzeninizin içeriği ve saatleri de değişmeye başlar. Güneşi yakaladığımız bu günlerde kaçamaklardan uzak durmak ve sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmek ilk adım olmalıdır.
Sağlıklı beslenmeye ilkbaharda da devam ederek, daha dinamik bir bahar ve yaz geçirebilirsiniz. Sabah uyanır uyanmaz bir bardak oda sıcaklığında su tüketmek, sindirim sisteminizi uyandırır. Su ile uyanan sindirim sisteminin yanında metabolizmayı canlandırmak için bir saat içinde kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltı , sabah salgılanan hormonlar ve sindirim enzimleri ile birlikte metabolizmayı çalıştırmak için yakıt olarak kullanır. Yedikleriniz depolanmadan metabolizmanızın çalışması için tüketilmiş olur.
Örnek Kahvaltıda; süt, peynir veya yumurta, tam tahıl unundan ekmek, C vitamini ve posa kaynağı sebze veya meyveler yer almalıdır. İçecek olarak taze sıkılmış meyve suyu, süt, açık ve limonlu çay veya bitki çayları tercih edilebilir. Kahvaltı için vakti sınırlı olanlar ; süt veya yoğurt içine yulaf ile meyve ekleyerek hızlı ve sağlıklı bir kahvaltı yapabilir.
Az ve sık beslenerek metabolizmanızı hızlandırıp , kan şekerinizi de kontrol altında tutabilirsiniz. Öğünler arasında 2–3 saat olacak şekilde günde 5- 6 öğün beslenmeniz vücudunuzun enerjisini gün boyunca yüksek tutar.
Öğünlerde bütün besin gruplarına yer verilmesi, yeterli ve dengeli beslenmek için gereklidir. Süt ve süt ürünleri, et grubu , tahıllar ve sebze-meyve grubu her gün yeterli miktarda tüketilmeli ve besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Sebze ve meyve çeşitlerinin yavaş yavaş arttığı bu aylarda sofraları vitamin ve mineraller açısından daha zengin hale getirmelisiniz.
İlkbaharda su tüketimi ve içecekler konusunda daha dikkatli olunmalıdır !
İlkbaharda hava sıcaklığının artması ile deri yolu (ter) ile kaybettiğimiz sıvı miktarı da artar. Vücudunuzun su dengesini sağlaması için; atılan suyun geri alınması gerekir. Günlük su ihtiyacını karşılamak için günde 10-15 bardak (2-3 litre) su tüketimini yakalamalısınız.
Susuzluk hissi; toplam vücut suyunun %1-2’si kaybedildiğinde ortaya çıkar. Bu miktarda su kaybı; dikkat ve konsantrasyonu azatır. Susuzluğun vücutta oluşturacağı hasarlardan uzak durmak için susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
İlkbaharda dikkat edilmesi gereken diğer konu ise içeceklerdir. Yapılan bir çalışmada, içeceklerin günlük enerji ihtiyacımızın %15-20’sini karşıladığı belirlenmiştir. Formda geçecek bir yaz mevsimi ve ince bir vücut için, gün boyunca tüketilen içeceklerin enerji değerlerine dikkat edilmelidir. Su, çay ve maden suları enerjisi olmayan içeceklerdir. Diğer içeceklerin ise içerdikleri şeker oranına göre enerji değerleri değişir. Kilo almadan yaza merhaba demek için; asitli içecekler ve şekerli gazozların tüketim miktarlarına dikkat etmelisiniz.
İçeceklerin kafein miktarları da enerji içerikleri kadar önemlidir. Kafeinin normal sınırlarda tüketimi dikkati ve konsantrasyonu arttırırken, fazla miktarda alımı kalp atımının hızlanmasına , gösterdiği diüretik etki ile dehidratasyona ve vücuttan kalsiyum atımına sebep olur. Güvenli doz için günde 4 bardak çay + 2 fincan türk kahvesi ile kafein alımınızı sınırlandırmalısınız.
Tabi ki sıcak havalarda fazlasıyla tercih ettiğimiz bir diğer besin dondurma…
Dondurma besleyici değeri yüksek özellikle kalsiyum ve riboflavinden zengin bir besindir. Serinletici tadı nedeni ile ilkbaharda başlayan ve bütün yaz aylarının tutkusu olan dondurma çeşitlerinden doğru olanı tüketmek gerekir. Kilo yönetimi açısından tüketilen çeşit ve miktar önemlidir. İki top dondurmanın yarım su bardağı süt veya yoğurt +1 porsiyon meyve kadar enerji içerdiği unutulmamalıdır. Formda kalmak için mümkün olduğunca doymuş yağ içeriği düşük , taze sütten üretilmiş dondurmalar tercih edilmelidir.
Enerjik bir ilkbahar ile başlayıp bütün yaz devam edecek sağlıklı ve keyifli günler dilerim…